WÉBER KATA: LÁTSZATÉLET

A Proton Színház előadása

Budapesti lakásba végrehajtó érkezik, hogy kilakoltasson egy egyedülálló asszonyt. Egy váratlan fordulat azonban megakadályozza, hogy véghezvigye, amit eltervezett. Miközben a részvétlen férfi kénytelen lesz elszámolni saját lelkiismeretével, az is nyilvánvalóvá válik, hogy a lerobbant lakás sötét titkokat rejt, amellyel az újonnan beköltözők is kénytelenek szembesülni…

Magunk választjuk a sorsunkat vagy eleve elrendelt életutakat járunk be? A szereplők látszatéleteket élnek, amelyek beidegződései messze túlmutatnak a pillanatnyi politikai állapoton. Az előadás két duettje két széljegyzet egy olyan társadalom margójára, ahol az igazságtalanság szokásjoggá vált.

Mundruczó Kornél egyszerre költői és provokatív előadása új utat jelöl ki a Proton Színház életében.

RENDEZŐ

Mundruczó Kornél
Született: 1975. április 3.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát előbb színész szakon 1998-ban Zsámbéki Gábor, majd 2003-ban film- és televíziórendezőként Szász János és Zsombolyai János osztályában. Ma már nemzetközi hírű filmrendező, akinek alkotásai világszerte mutatkoznak be rangos fesztiválokon. Legszívesebben akkor kezd új munkába, ha számára inspiráló témát, társulatot, illetve helyszínt talál. A munkafolyamat során megpróbál egy csapatot felépíteni.

1997–1998 között az Arany János Gyermekszínház tagja, majd a Radnóti Színház, illetve a Katona József Színház színésze volt. 2003 óta rendez színházban. Többek közt a Krétakör Színházban, a Bárka Színházban és külföldi színházakban is – például a hamburgi Thalia Theater-ben, a Schauspiel Hannoverben, a TR Warszawa-ban és a Schauspielhaus Zürichben. 2009-ben Büki Dórával közösen alapította meg független színházi társulatát, a Proton Színházat.

A filmrendező pályafutása 2000-ben indult. Előbb első nagyjátékfilmje, a Nincsen nekem vágyam semmi nyerte el többek között a 31. Magyar Filmszemle legjobb elsőfilmes rendezőjének járó, a Diákzsűri és a Filmrendezők Céhe díját is, majd az Afta című kisjátékfilmmel indult és kapott díjat számos hazai és nemzetközi megmérettetésen.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon először 2003-ban a Rendezők Kéthete szekcióban mutatkozhatott be A 78-as Szent Johannája című filmjével. Ezzel egy időben a Cinéfondation Program, alkotói ösztöndíjat is megkapta, melynek keretén belül Bíró Yvette-tel közösen fejlesztette Párizsban a Delta című filmje forgatókönyvét. Ugyanebben az évben Petrányi Viktóriával – aki a főiskola óta állandó munkatársa, társírója és alkotótársa – megalapította a filmgyártással foglalkozó Proton Cinema Kft.-t. A következő évben a Kis Apokrif No.2 című rövidfilmje a főiskolások vizsgafilm-szekciójában került a cannes-i közönség elé.

2004 óta az Európai Filmakadémia tagja.

2005-ben Johanna című operafilmjét a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában mutatták be. Emellett elnyerte a Nipkow Program alkotói ösztöndíját is Berlinbe, ahol három hónapon át tehetséges forgatókönyvíró-rendezők vehetnek részt szakmai kurzusokon és konzultációkon.

2014-ben Mundruczó Kornél Fehér isten című filmje – amely az addigi hat nagyjátékfilmje közül a negyedik, amelyik meghívást nyert a rangos eseményre és az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja, illetve a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült – nyerte el a 67. cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programjának fődíját, filmjének kutyafőszereplője pedig a legjobb kutya alakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma-díj). A filmet 2015-ben a Sundance Filmfesztivál Spotlight szekciójában is bemutatták.

 

Színlap

Ruszó Lőrincné: Monori Lili
Sudár Mihály: Rába Roland
Fenyvesi Veronika: Láng Annamária
Ruszó Szilveszter: Jéger Zsombor
Harcos Jónás: Kozma Dáriusz

Díszlet: Ágh Márton
Jelmez: Ágh Márton, Domán Melinda
Műszaki vezető/ fény: Éltető András

Világosító: Rigó Zoltán
Hangosító:
Hidvégi Dániel
Színpadmester: Benedikt Schröter
Kellékes: Fekete Tamás
Öltöztető: Domán Melinda
Díszítők: Farkas Tamás, Zsigri Zsolt
Írta: Wéber Kata
Dramaturg: Boronkay Soma
Zene: Asher Goldschmidt

Rendezőasszisztens:
Csonka Margit
Producer: Büki Dóra

Produkciós vezető: Csató Zsófia
Rendező: Mundruczó Kornél

JÁTÉKIDŐ: 90 PERC (SZÜNET NÉLKÜL)

 

JEGYVÁSÁRLÁS