NYIKOLAJ VASZILJEVICS GOGOL: EGY ŐRÜLT NAPLÓJA

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

Czímer József fordítása alapján

Gogol Egy őrült naplója című „pétervári elbeszélését” Bodó Viktor 2016 tavaszán állította színpadra monodráma formájában. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét folyamatosan, szemünk láttára elvesztő, már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás játssza, aki nem először kap főszerepet Bodó-előadásban. Rá épült a Katona József Színház Ledarálnakeltűntem című előadása is, amely szintén egy kiszolgáltatott kisember kényszerű ámokfutását mutatta be. Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, utóbbi segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2017-ben is ugyanolyan aktuális.

SZÍNLAP

Axentyij Ivanovics Popriscsin: Keresztes Tamás

dramaturg: Róbert Juli

asszisztens: Szakács Zsuzsi

díszlet: Keresztes Tamás

grafika: Nagy Gergő

szakértő: dr. Zalka Zsolt

producer: Orlai Tibor

rendező: Bodó Viktor
 

Külön köszönet:

Juhász Nóra, Kákonyi Árpád, Szalai József, Szarvas Dávid

JÁTÉKIDŐ: 1 ÓRA 30 PERC (SZÜNET NÉLKÜL)

RENDEZŐ

Bodó Viktor
Született: 1978. július 4.

Már a főiskola előtt társulatot szervezett barátaival. A főiskola színész szakára 1997-ben vették fel, közben a Krétakör Színház produkcióban szerepelt. 2000-től a rendező szak hallgatója. Diplomamunkája a Vinnai Andrással közösen írt Motel volt. Az előadás helyszíne a Budapesti Katona József Színház volt. Első szerződése is a Petőfi Sándor utcai társulatához kötötte.

Vinnai állandó szerzőtársa. A Ledarálnakeltűntem című darabjuk 2005 óta telt házas, többszörösen díjazott produkció. A darabot -a "Katona" mellett 2010-ig tizenhét európai város nézői is láthatták.

2008-ban megalapította a Szputnyik hajózási társaság "fedőnevű" alternatív formációt. Azóta idejének nagy részét ezzel a társulattal tölti. Ír, rendez, díszletet és jelmezt tervez, és nem utolsósorban menedzsel.

2006-ban rendezett először Grazban. Azóta szerződés köti a Schauspielhaus társulatához.

A 2010-ben a Liliom rendezésére vállalkozott. A darab nagy siker, a magyarországi kritikák is szuperlatívuszokban írnak róla.

Két filmet (Citromfej, Jött egy busz) rendezőként jegyez.

 

JEGYVÁSÁRLÁS