WILLIAM SHAKESPEARE: III. RICHÁRD

Dráma 2 részben - A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója

Fordította és a szövegkönyvet írta: Vecsei Miklós

Richárd hősként harcolta végig a franciák elleni háborút, mert hitt az országában. Majd amikor beállt a „béke”, lekerült a címlapokról. Nem azok az értékek lengték át a társadalmat, amelyekért évtizedekig küzdött. Harcolt, nyert, de mindent elveszített. „Éljen, hisz béke van!” – harsogja a nép. Csak egy ember áll meg, hogy torz árnyékát nézve feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Egyedül maradt. Gyűlöli a világot, köp a megszokásokra és retteg az unalomtól. Eldönti hát: játszani fog… Richárd figuráját szokás amolyan machiavellista, modernkori diktátorelőképként értelmezni. Az előadás alkotói szerint ennél összetettebb ez a shakespeare-i figura, mert cselekedeteinek mozgatója nem egy szabad, unalomból fakadó elhatározás, hanem egy olyan világ, amelyben „nem lehet más, csak gonosz”. Ez a valódi kérdés. Nem az, hogy
miért lesz ilyen gonosz az ember, hanem hogy milyen világ az, amelyben ilyen gonosszá válik. A legfiatalabb generációt képviseli a rendező-fordító páros, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós, valamint a színészek egy része, akik a mai magyar színház kiemelkedő művészeivel – Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával és a címszereplő Trill Zsolttal – játszanak együtt.

Rendező, Fordító-dramaturg

Ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós
Születtek: 1993, 1992

Az 1993-as születésű ifj. Vidnyánszky Attila és az 1992-es születésű Vecsei Miklós 2015-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán Marton László, Hegedűs D. Géza és Forgács Péter osztályában. Ifj. Vidnyánszky Attila színészként fontos szerepeket kapott a többi között a Vígszínházban és a Nemzeti Színházban.

Vecsei Miklós a debreceni Csokonai Színházban vállalt szerepei mellett jelenleg a Vígszínház társulatának tagja. Ők ketten még egyetemi éveikben készítették első közös előadásaikat, azóta pedig a többi között a Radnóti Színházban, Budaörsön, illetve Debrecenben állították színpadra egy-egy klasszikus darab mai átiratát. Fontosabb előadásaik: Szigligeti Ede: Liliomfi, Bulgakov: Iván a rettenet, Shakespeare: Athéni Timon. Közös színházi formációjuk a Sztalker Csoport nevet viseli.

SZÍNLAP

III. Richárd: Trill Zsolt
Erzsébet: Eszenyi Enikő m.v.
György, Edwárd, Tyrell: Hegedűs D. Géza m.v.
Margit: Szűcs Nelli
Anna: Trokán Nóra m.v.
Buckingham: Dóra Béla m.v.
Catesby: Patkós Márton m.v.
Hastings: Mészáros Martin e.h.
Rivers: Kovács Tamás e.h.
Stanley: Krausz Gergő e.h.
York herceg: Böröndi Bence m.v.
Erzsébet fiatalabb fia: Szabó Sebestyén László
Erzsébet lánya: Barta Ágnes e.h.
Brakenbury: Bordás Roland e.h.
Pap: Berettyán Sándor e.h.
Polgár: Berettyán Nándor e.h.
Gyilkos I.: Gyöngyösi Zoltán e.h.
Gyilkos II.: Lestyán Attila e.h.

Zene: Kovács Adrián
Rendezőasszisztens: Kernács Péter
Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila

JÁTÉKIDŐ: 3 ÓRA (1 SZÜNETTEL)

 

JEGYVÁSÁRLÁS