RADU AFRIM: RETROMADÁR BLOKKNAK CSAPÓDIK ÉS FORRÓ ASZFALTRA ZUHAN

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadása

Ma már retro mindaz, amit valamikor a 70-es években az emberek mindennapi valóságként éltek meg tömbházlakásaikban, a múlt rendszer emblematikus és a mai napig álló vívmányaiban. Egy tömbház, avagy blokk – lépcsőházaival, emeleteivel, lakrészeivel, a vékony falakkal, a szomszédokkal és a házkulcsot a nyakukban hordozó gyerekekkel – amolyan emberi hangyaboly sok egyéni sorssal. Persze ezek a blokkba bezsúfolt életek nem zajlanak konfliktusmentesen...

Radu Afrim a Tompa Miklós Társulat két nagysikerű produkcióját, Az ördög próbáját (2013) és A nyugalmat (2014) jegyző rendező legújabb előadása a 70-es évek Romániáját idézi, és egy olyan korba repít (vissza), amikor az emberek abban a blokklakásban éltek, amit kiutaltak nekik, amikor a kazetofon szenzációszámba ment, az ökologikus és a depresszió pedig nem képezték a mindennapi szókincs részét.

RENDEZŐ

Radu Afrim
Született: 1968. június 2.


Fotó: Rab Zoltán 

Radu Afrim a romániai Betlenben született 1968-ban. 1995-ben szerzett bölcsészdiplomát román-francia szakon, majd színházi rendezést tanult a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. A román színházi élet fenegyerekeként emlegetett alkotó a klasszikusok merész rendezői átdolgozásairól, valamint orosz, dán, svájci, német, francia, norvég, lengyel, román és magyar kortárs szövegek többnyire adaptált formában történő színpadra állításáról vált ismertté. Munkáinak egy része improvizációra épülő, úgynevezett „szerzői előadás”, melyeknek szövegét gyakran az alkotócsapattal közösen maga írja. Románia legtöbb színházában rendezett már. Két alkalommal nyerte el a legjobb rendezésért járó UNITER-díjat, a Román Színházi Szövetség elismerését legutóbb A nyugalom című előadásért kapta.

SZÍNLAP

Robika, Paraschiva mama: László Csaba
Laura: Kádár Noémi
Sergiu: Bokor Barna
Robika: Takács Örs m.v.
Aurora: B. Fülöp Erzsébet
Mureşan néni: Lőrincz Ágnes
Márta: Simon Boglárka Katalin
Rózsika: Gecse Ramóna
Zágoni Jóska: Csíki Szabolcs
Sandokan: Varga Balázs
Zágoni Teréz: Berekméri Katalin
Viorica: Fülöp Bea
Olimpia: Kiss Bora
Pompilia: Varga Andrea
Zágoni: Ördög Miklós Levente
Lajos: Tollas Gábor
Margit: P. Béres Ildikó
Berta néni: Biluska Annamária
Doina: Nagy Dorottya
Pop néni: Moldován Orsolya 
Septimiu: Bartha László Zsolt
Béla: Huszár Gábor m.v.
Szereplő: Ruszuly Ervin
Ottó: Kiss Péter m.v.
Anna: Kiss Anna m.v.
Mioara: Sebesi Borbála m.v.
Caius: Pál Mátyás Áron m.v.
Eugenia: Sebesi Sarolta m.v.
Daciana: Hunyadi Virág m.v.
Mureşan bácsi: Szakács László m.v.


Rendező: Radu Afrim

JÁTÉKIDŐ: 3 ÓRA 10 PERC (EGY SZÜNETTEL)

JEGYVÁSÁRLÁS