WAJDI MOUAWAD: FUTÓTŰZ

A Radnóti Színház előadása

A Futótűz egy nyomozás története: Nawal a halála után végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba.

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező. Nyolc éves volt, amikor a családja Kanadába menekült a libanoni háborúk elől – ezzel összefüggésben a legfontosabb témák Mouawad munkásságában a történelmi traumák és azok családra gyakorolt hatásai. A kanadai szerző a kétezres évek közepén robbant be a nemzetközi színházi világba, Futótűz című darabjával pedig világhírűvé vált. A dráma számos színházi díjat elnyert, 2010-ben pedig film készült belőle, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó Oscar-díjra jelöltek.

 

 

Rendező

Alföldi Róbert
Született: 1967. november 22.

 Jászai Mari-díjas magyar színész, műsorvezető, rendező, 2008 és 2013 között a Nemzeti Színház igazgatója. Művészetét több állami és szakmai elismeréssel is díjazták.

1986-ban érettségizett a  szentesi Horváth Mihály  Gimnázium színházi fakultációján. 1991-ben kapott  színész diplomát a budapesti  Színház- és Filmművészeti  Főiskolán, ahol Horvai István  és Kapás Dezső osztályába  járt. 1992-2000 a Vígszínház társulatának tagja. 2000-2006 szabadúszó. 2006. március 1-jétől a Bárka Színház igazgatója. 2008. július 1-jétől a Nemzeti Színház főigazgatója (2013. június 30-ig). 2013-tól szabadúszó.

Színlap

Fordította: Molnár Zsófia
Hermile Lebel László Zsolt
Jeanne Marwan Martinovics Dorina
Simon Marwan Olasz Renátó Eh.
Nawal Marwan Kováts Adél
Nazira Csomós Mari
Antoine | Katona 2. Sodró Eliza
Sawda Lovas Rozi
Nihad Pál András
Chamseddine Schneider Zoltán
Wahab/Katona 1./Fotóriporter Rusznák András
Zsihake/Idegenvezető Csarnóy Zsuzsanna
Elhame/Malak Martin Márta
Orvos/Gondnok Gazsó György


Dramaturg: Kelemen Kristóf
Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Díszlettervező: Menczel Róbert
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
Nyelvi Konzultáns: Őze Dávid
A rendező munkatársa: Őri Rózsa


Rendező: Alföldi Róbert


JÁTÉKIDŐ: 3 ÓRA (1 SZÜNETTEL)

Fotó: Dömölky Dániel

JEGYVÁSÁRLÁS