FARKAS FRANCISKA ÖNÁLLÓ ESTJE

Makszim Gorkij: Makar Csudra
Rendező: Soós Attila

A Makar Csudra Farkas Franciska (Viktória, Aranyélet, Brazilok) önálló estje, amelynek keretein belül Makszim Gorkij novelláját meséli és játssza el. Az előadás rendező-dramaturgja a Trojka Színházi Társulás alapítója, Soós Attila. A darab Karafiáth Orsolya és a Harmadik Hely lakásszínház személyes felkérésére született.

Franciska az előadás során hat szerepet játszik el.Farkas Franciska személyes ajánlója az esthez:

„A Makar Csudra gyerekkorom egyik meghatározó meséje. Édesanyám és édesapám miatt zsigeri rajongással kötődöm ehhez a történethez, az évek során azonban szélsőségesen váltakozott a véleményem a novelláról: volt, hogy beleszerettem, volt, hogy meggyűlöltem, de ami változatlan maradt, hogy a mai napig fel tud háborítani, ordítani lenne kedvem: „De miért???”
A kérdésemre kérdéssel válaszol a mese. Olvassuk egymást, lassan 30 éve. És egyre kevésbé igénylem a választ. „Jössz-mégy? Jól teszed! Nagyszerű sorsot választottál. Járj, kelj, nézz szét a világban, és ha eleget láttál, feküdj le, és halj meg. Ennyi az egész!”

Soós Attila rendező-dramaturg gondolatai a novelláról:

„Gorkij szereplői szociológiai szemszögből szembeötlően társadalmon kívüliek – vándorló cigányok, kikötői tolvajok, részegessé züllött péklegények –, de vagdalkozó és önveszélyes akaraterejük, a kitörésre kész igazság- és szabadságvágyuk olyan történelemformáló erőt rejtenek, mint a romantikus irodalom felnagyított hősfigurái: nem egyeznek bele a megalkuvásba.”

JÁTÉKIDŐ: 55 PERC