A PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

A Pécsi Országos Színházi Találkozó Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál, a Magyar Fesztiválszövetség tagja,

2017-2018-BAN az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a fesztiválok Európáért Program) "Magyarország legjobb színházi találkozója, kiemelkedően magas minőségű, nemzetközileg elismert fesztivál" díjAS RENDEZVÉNYE

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra.

A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban, a Fesztiválprogramok a belvárosban, a Pécsi Nemzeti Színházban, és a Zsolnay Negyedben, a POSZT Bemutatja programjai pedig a Kodály Központban kerülnek megrendezésre. A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyének szabályai itt olvashatóak.

 

POSZT FESZTIVÁL 2017

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló POSZT Fesztivál programkavalkádja újra Pécs szívébe költözik: 2017-ben új játszóhelyekkel, színházi előadásokkal, performanszokkal, szakmai programokkal, koncertekkel és kiállításokkal várjuk a látogatókat a belvárosban, a Színház- a Széchenyi- és a Séta téren.

A tavaly megújult Pécsi Országos Színházi Találkozó minden olyan elemét megtartottuk, amely a nézők körében sikert aratott: a Fesztivál 10 napja alatt idén közel százötven programmal várjuk az érdeklődőket a belvárosban és a Zsolnay Negyedben, illetve a POSZT bemutatja exkluzív előadássorozat esetében a Kodály Központban. Ugyanakkor számos újdonsággal is készülünk: a visszajelzéseket meghallgatva a POSZT Fesztivál programjait visszahozzuk a belvárosba, a Széchenyi, a Színház és a Dóm téren, a Művészetek és Irodalom Házában, valamint a Király utca kávézóiban pódiumszínpadokat állítunk és színes programkavalkáddal várjuk az érdeklődőket.

Az idei évben egyik kitűzött célunk az volt, hogy a látogatók a belvárosban folyamatosan találkozhassanak a színházi élet színe-javával: idén először minden nap számos közönségtalálkozóval várjuk a nézőket, akik kedvenceiknek nem csak kérdéseket tehetnek fel, de a Széchenyi téren elhelyezett POSZT szelfifalnál fotózkodhatnak és dedikáltathatnak is. Ugyanitt az egész magyar nyelvű évadból keresztmetszet nyújtó plakátkiállítást, az író-olvasó találkozókon pedig a legnevesebb kortárs szépirodalmi szerzőkkel találkozhatnak a látogatók.

A programkavalkádot a belváros utcáin cirkuszi, utcaszínházi, artista produkciók, kaszkadőrmutatványok színesítik a fesztivál teljes ideje alatt, hétvégén pedig családi és gyerekprogramokkal várjuk a látogatókat. Az idei POSZT díszvendége Halász Judit, aki Radnóti-estjével fel is lép a fesztiválon.

A Művészetek és Irodalom Házában könyvbemutatókkal, kiállításokkal, szakmai beszélgetésekkel, valamint a Nyílt Fórum egész éves kortárs drámapályázatának nyolc legjobb alkotásával várjuk a látogatókat.

Idén is megrendezzük az Egyetemi Napokat: a POSZT első három napján a magyar nyelvű művészeti főiskolák előadásait tekinthetik meg az érdeklődők, a résztvevők az előadások után közönségtalálkozón válaszolnak a látogatók kérdéseire.

A Kodály Központban megrendezésre kerülő POSZT bemutatja előadásait az ország legnépszerűbb produkcióiból állítottuk össze. Fellép Boban Markovics, először jönnek Pécsre a Macskák, Győrből a Primadonnák című fergeteges vígjáték látogat el hozzánk, Szente Vajk pedig egy különleges, interaktív, egyszeri és megismételhetetlen improvizációs előadásban, a Pécs, a musicalben eleveníti meg a város legendáit (az esten fellép még Szinetár Dóra, Balla Eszter, Simon Kornél és Feke Pál). A Versünnep 25 című különleges esten a legszebb magyar versek hangoznak el olyan fellépők tolmácsolásában, mint Müller Péter Sziámi, Molnár Ferenc Caramel, vagy Nagy Kálózy Eszter. Az idei POSZT ünnepélyes díjátadó gáláját Szente Vajk rendezi.

Fesztiválprogramunkat a számtalan ingyenes program mellett további neves, nagy érdeklődésre számot tartó produkcióval bővítettük: Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című lakásszínházi produkciója (amelyen alapján a rendező azonos című, Kristály Glóbusz-díjas filmjét készítette), illetve Farkas Franciska előadásában Gorkij meséje, a Makar Csudra is a POSZT-ra látogat.

Idén másodszorra hirdettük a Facebookon és a pécsi Rádió 1-ben a POSZTOLJ! tehetségkutató versenyt. A felhívásra jelentkező számos nívós produkció legjobbjai a POSZT belvárosi fellépő helyein a nagyközönség előtt is megmutatják magukat a Találkozó alatt.

A POSZT ünnepélyes megnyitóján és a versenyt záró díjátadó gálán is fellép a kórusmuzsikát újraértelmező, pécsi VoiSingers csapata.

A POSZT Fesztivál céljai: sokszínű, minőségi programok színpadra állítása, fiatal tehetségek (színészek, zenészek, írók, költők, alkotóművészek) felkarolása, sok éve teltházzal futó, kőszínházi, alternatív, egyetemi, vizsga-, független és alternatív, tánc-, mozgás-, utca- és bábszínházi előadások bemutatása, kiállítások, képzőművészeti tárlatok, szakmai beszélgetések, workshopok, valamint minőségi könnyűzenei programok megszervezése.

FUTNAK MÉG! - a hazai színházi palettán évek, évtizedek óta futó előadások

A ZENE MINDENKIÉ! - könnyű- és komolyzenei koncertek a POSZT-on

A MUZSIKA HANGJAIN - zenés színházak a POSZT-on

HATÁRTALAN POSZT! - határon túli színházak a POSZT-on

GENERATION NEXT - a színház- és társművészeteinek új generációi a POSZT-on

NAGY MŰHELYEK - vidéki és budapesti kőszínházak előadásai a POSZT-on

ALTER POSZT! - alternatív és független színházak a POSZT-on

MOZGÁSBAN A POSZT! - mozgás- és fizikai színházi programok a POSZT-on

FESZT-DÍJASOK A POSZT FESZTEN! - fesztiváldíjas előadások a POSZT-on

POSZT–KOMÉDIA - vígjátékok, imprivizációs show, és egyéb szórakoztató programok a POSZT-on

EGYEDÜL A REFLEKTORFÉNYBEN! - monodrámák, önálló estek, slam- és stand up előadások, verses estek a POSZT-on

POSZT MATINÉ - gyerek- és ifjúsági színházi programok a POSZT-on

MIÉNK ITT A TÉR! - kisebb alkotóműhelyek, művészeti iskolások, stand-uposok, utcazenészek, performanszok, előadóművészek, unplugged koncertek a POSZT-on

SZAKMÁZZUNK! - szakmai és kötelen beszélgetések, workshopok a POSZT-on

POSZT-ART - képzőművészeti és egyéb kiállítások, tárlatok a POSZT-on

FESZTIVÁLPROGRAM-BONTÁS

Gyarmati Fanni naplója (FILC produkció, r.: Seres Tamás) - 2017. június 8., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor Terem)

Ingmar Bergman: Őszi szonáta (Orlai Produkciós Iroda, r.: Vörös Róbert) - 2017.  06. 08., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Yasmina Reza: Az öldöklés istene (Jászai Mari Színház, r.: Guelmino Sándor), 2017. június 9., 18:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Peter Handke: Az Aranjuezi szép napok (Bethlen Téri Színház - Manna produkció, r.: Szilágyi BálintÖ), 2017. június 9., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

Kelemen Kristóf: Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk (Trafó - Füge Produkció, r.: Kelemen Kristóf) - 2017. június 10., 18:00, PNSZ, N. Szabó Sándor terem

Beugró - 2017. június 11., 19:00, E78

Parti Nagy Lajos: Don Quijote  (Nézőművészeti Kft., r.: Rába Roland) - 2017. június 12., 19:00, E78

Billy Van Zandt – Jane MilmoreBocs, félrement! (Orlai Produkciós Iroda, r.: Paczolay Béla) - 2017. június 13., 18:00, E78

Pintér Béla: Titkaink (Pintér Béla és Társulata, r.: Pintér Béla) - 2017. június 14., 18:00, E78

Márai Sándor: Hallgatni Akartam (Vígszínház, r.: Marton László) - 2017. június 14., 18:30,  Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor Terem

"Csak szólani egy szót mint ember" (Nemzeti Színház, r.: Galambos Péter) - 2017. június 15., 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, N. Szabó Sándor terem

Hindi Brooks: Romance.com (Rózsavölgyi Szalon. r.: Dicső Dániel) - 2017. június 15., 19:00, E78

Eric Assous: Mesterhármas (Rózsavölgyi Szalon, r.: Csizmadia Tibor) - 2017. június 16., 19:00, E78

Gogol: Egy őrült naplója (Orlai Produkciós Iroda, r.: Bodó Viktor) - 2017. június 16, 19:00, Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház

A POSZT BEMUTATJA 2017

A POSZT Fesztivál programjának egyik alappillérét a Kodály Központban bemutatásra kerülő, exkluzív POSZT bemutatja estek képezik. Ezek az előadások Európa egyik legszebb, legtökéletesebb akusztikájú hangversenytermében tekinthetőek, illetve hallgathatóak meg.

Színházi előadások, vígjátékok, musicaleket, balett- és operaelőadások, hangversenyek, önálló estek, cirkuszi előadások, könnyűzenei koncertek között egyaránt válogathatnak az érdeklődők.

A POSZT BEMUTATJA PROGRAMBONTÁS

Június 8., 19:00 - Boban Markovics Orkestar
Június 9., 19:00 - Pécs, a musical! 
Június 13.., 19:00 -Primadonnák (Győri Nemzeti Színház)
Június 15., 19:00 - Macskák (Madách Színház)

VERSENYPROGRAM

17. Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT versenyprogramjába a két idei válogató, Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus a 2016. március 1. és 2017. március 5. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül az alábbi 7 nagyszínpadi és 7 kamara előadást választotta.

Az előadásokat 2017. június 8. és 17. között a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és Kamaraszínházában, illetve egy előadást a pécsi EXPO Centerben tekinthetnek meg a látogatók..

VERSENYPROGRAM-BONTÁS

NAGYSZÍNHÁZ

Június 08., 19.00
Závada Pál: Jadviga párnája
Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen, rendező: Mezei Kinga
JEGYEK

Június 09., 19.00
Kálmán Imre: A chicagói hercegnő
Budapesti Operettszínház, rendező: Béres Attila
JEGYEK

Június 11., 21.00
Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat, rendező: Radu Afrim
JEGYEK

Június 12., 18.00
William Shakespeare: III. Richárd
Gyulai Várszínház, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila
JEGYEK

Június 13., 21.00
F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Vígszínház, rendező: Michal Dočekal
JEGYEK

Június 14., 21.00
Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő
Örkény István Színház, rendező: Bagossy László
JEGYEK

Június 16., 18.00
Mohácsi István-Mohácsi János: A falu rossza
Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Mohácsi János
JEGYEK

KAMARASZÍNHÁZ

Június 10., 19.00
Henrik Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél
Katona József Színház, rendező: Székely Kriszta
JEGYEK

Június 11., 17.00
Wajdi Mouawad: Futótűz
Radnóti Miklós Színház, rendező: Alföldi Róbert
JEGYEK

Június 12., 21.00
Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig
Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Rusznyák Gábor
JEGYEK

Június 13., 17.00
Anton Pavlovics Csehov: Apátlanul (Platonov)
Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Szász János
JEGYEK
 

Június 14., 17.00
Makszim Gorkij: A mélyben
Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendező: Yuri Kordonsky
JEGYEK

Június 15., 19.00
Ivan Viripajev: Részegek
Nemzeti Színház, rendező: Viktor Rizsakov
JEGYEK

EXPO CENTER PÉCS

 Június 16., 22.00
Wéber Kata: Látszatélet
Proton Színház, Trafó, rendező: Mundruczó Kornél
JEGYEK